Interview Ashton Brothers

Wie probeert de Ashton Brothers in een hokje te plaatsen, komt bedrogen uit. Slapstick, acrobatiek, dans, zang en goochelen: vrijwel al hun talenten vinden een weg op het toneel. In 2017 werd Slot Zeist omgetoverd tot het land dat ‘Ashtonia’ heet en daarmee kwam een jongensdroom van de heren uit. Door het ongekende succes krijgt dit paradijselijke gegeven ook in 2018 een prominente plek in de agenda’s van de Ashton Brothers, opgevolgd door hun vierde, reizende productie, ‘Enfants Terribles’.

Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans begonnen ooit als kwajongens met een ladder en een paar oude tafels te experimenteren en maakten van een uit-dehand-gelopen hobby serieuze business. Met hun ‘Enfants Terribles’ zetten de Ashton Brothers al voor het vierde seizoen op rij hun succes onverminderd voort.
Ashton Brother Joost vertelt: “Voor ‘Enfants Terribles’ repeteerden we in een oude fabriek die op een gegeven moment helemaal van ons was. We zetten parcours uit en raceten alleen maar op onze opgevoerde, gepimpte scootmobiel. Dat leverde heel geestige acts op voor in de show."

 “We gaan weer echt terug naar de bron, naar die kwajongens van toen.”, vervolgt Joost. “Die rare energieke kinderen die alles kapot maken, dingen gooien, mensen aan het lachen maken en met elkaar in gevecht gaan. Het is een van onze weinige shows die al voor de vierde keer te zien is. De verklaring voor dit succes? Ik denk dat wat wij doen een heel bijzondere plek inneemt in het Nederlandse theaterlandschap. Eigenlijk zijn wij een beetje van alles -Mini & Maxi, Jackass maar eigenlijk is het ook nergens mee te vergelijken. Het is heel eigen en voor iedereen.”

Het grote publiek kon in 2017 kennismaken met Ashtonia: ‘het waanzinnigste land van het land’. Slot Zeist is de uitvalsbasis van deze beleving. In een grote circustent. “Ashtonia is een heel nieuwe ingang voor het werk dat wij doen. Het leuke is dat wij hiermee ook een nieuw publiek bereiken, publiek dat misschien nog nooit in een theater is geweest. Hierdoor krijgen we ook weer nieuwe mensen in de theaterzaal.” Wat de Ashton Brothers uniek maakt, is de mix van verschillende stijlen. “We brengen vele smaken samen in één voorstelling. Dat betekent veel acrobatiek, muziek, zang en dans. Zonder tekst, want we praten niet. Dat levert een hilarische mix van de theaterdisciplines show en circus op.”

Joost kijkt reikhalzend uit naar Almelo. “Mijn herinnering aan Almelo is toch wel het hotel. Wij blijven heel graag slapen en worden altijd feestelijk en warm onthaald. Supergezellig.”

De Ashton Brothers spelen op vrijdag 19 oktober in Theaterhotel Almelo.