Interview Charly Luske

Voor Charly Luske gaat een langgekoesterde droom in vervulling. Als initiatiefnemer, producent en leadzanger brengt hij samen met een ijzersterke formatie -uit alle hoeken van de Nederlandse muziekindustrie- het ongekend populaire repertoire van George Michael in ‘The Story of George Michael’ naar de theaters.

Deze tour ontstond uit een gezamenlijke liefde voor de legende, maar het had volgens Charly heel wat voeten in aarde om deze samenstelling bij elkaar te trommelen. “Het idee om samen te gaan touren, ontstond jáááren geleden, maar helaas lieten onze agenda’s het niet eerder toe. Totdat onze muziekheld plotseling overleed en we daardoor nog meer de behoefte voelden zijn muziek eren.”, vertelt Charly. De man die met zijn hits ‘Careless Whisper’, ‘Faith’ en ‘Jesus to a Child’ onuitwisbare sporen in de popindustrie achterliet, is niet meer. “Phaedra Kwant, onze bassist en zangeres, weet álles over George. Samen met de andere bandleden zijn we echte George Michael-liefhebbers. Wij zijn fans. Het overlijden van George kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel.” Charly vervolgt. “Ik heb George live in Ahoy gezien, een van zijn laatste concerten. Dat was zeven jaar geleden, vlak voordat hij opgenomen werd vanwege een longontsteking. Het was wel een gaaf optreden, we zaten op rij vier. ‘Freedom’ vind ik een van zijn mooiste nummers.” 

Charly is de leadzanger van het gezelschap. “De band wordt tevens gevormd door toetsenist Nick Bult en gitarist Danjil Tuhumena, met wie ik frequent optreed. Daarnaast vervult Lodewijk van Gorp -die jarenlang de zanger en saxofonist van Marco Borsato is geweest- een belangrijke rol tijdens de tour. Hij is een van de beste zangers van Nederland die bijvoorbeeld ‘Careless Whisper’ solo gaat doen. Zijn stem zit net als die van George een beetje in de ‘jazzy-hoek’. Doordat je met vijf zangers bent, kun je de show geweldig muzikaal aankleden.” 

De show is een chronologisch, dramaturgisch verhaal over het gemêleerde leven van George. “Wat de meesten niet weten, is dat hij vrij droge humor had. Hij was natuurlijk ook heel serieus en getroebleerd, met drank, drugs, seks en noem maar op. Het komt allemaal aan bod: het is niet alleen muziek. Het heet tenslotte ook ‘The Story of George Michael’.” Hits van Wham!, bekende en minder bekende nummers vinden een weg naar het theater. “Er zitten ook nummers bij die voor de kenners misschien een speciaal plekje hebben, maar zeker niet een van zijn grootste hits zijn. Met z’n achten stellen we de setlist samen. Ieder bandlid moet hierin iets kwijt kunnen.” 

Over Charly’s toekomstdromen hoeft hij niet lang na te denken. “We willen proberen de band bij elkaar te houden en elk jaar een tour doen. Dat zou echt geweldig zijn. Er zijn nog zoveel meer legendes om een show over te maken. Maar eerst gaan we op tour met ‘The Story of George Michael’. Ik heb er echt onwijs veel zin in met deze groep getalenteerde mensen.” 

The Story of George Michael met Charly Luske is op vrijdag 9 november te zien in Theaterhotel Almelo.