Interview Gerard Cornelisse

HET VERZET KRAAKT

Drie jaar na het overweldigende succes van de stadsmusical ‘Van Katoen en Nu’, komt er een nieuw locatie-theaterspektakel in Almelo. Een musical rondom de grootste bankroof aller tijden. Een Twents verhaal over deze verzetsdaad uit november 1944 dat het verdient om verteld te worden. In twee weken tijd voerden verzetsmensen deze overval uit. Hoe deden ze dat? Wie waren deze mensen? En welke mannen en vrouwen stonden achter hun? Het Verzet Kraakt is de grootste en spectaculairste Twentse theatervoorstelling van het jaar.

“‘Het Verzet Kraakt’ gaat over de allergrootste bankroof ooit gepleegd. Die vond plaats bij de Nederlandsche Bank in Almelo. Omgerekend lag er één miljard gulden in die bank waarvan een half miljard werd meegenomen. Toen was de vrachtwagen vol. Er werd door de bezetter een beloning van één miljoen gulden uitgereikt als de daders zouden worden gevonden. Het fundament van het hele verhaal ligt bij de treinstaking in 1944. De Nederlandse regering in Londen had hier toe opgeroepen. Zo lag het vervoer plat en werden de Duitsers gesaboteerd. De stakende NS-medewerkers moesten onderduiken en hadden veel geld nodig om de staking vol te houden. Daarom werd de overval gepleegd; om de staking en de ondergedoken NS-medewerkers te ?nancieren. De bankroof speelde zich in Almelo af, maar het gaat heel Twente en zelfs heel Nederland aan.”

“In ‘Van Katoen en Nu’ was de bankroof een klein onderdeel. Toen we ons in dat verhaal verdiepten, wisten we gelijk dat we er iets mee wilden doen. Samen met een groot aantal mensen uit Almelo en omgeving hebben we de handen ineengeslagen om hiervan een theatervoorstelling te maken. Het succes van ‘Van Katoen en Nu’ heeft ons ertoe gezet het dubbele aantal voorstellingen te plannen.”

“Qua beleving en omvang zou ik het in het rijtje van ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Het Pauperparadijs’ willen plaatsen. De Nederlandse Spoorwegen doet bijvoorbeeld mee, net als allerlei landelijke cultuurfondsen. Ook de cast en de crew komen uit het hele land. Jan Tekstra is, samen met Floris Verbij, de componist van alle muziek. Jan heeft verschillende nummers geschreven voor Marco Borsato en was tevens betrokken bij ‘Soldaat van Oranje’. De regisseur is Jasper Verheugd en de decor- en kostuumontwerper Joris van Veldhoven. Hij heeft o.a. de decors en kostuums ‘Van Katoen en Nu’ ontworpen.”

“De muziek die wij arrangeren is echt harmoniemuziek en er doen harmonieën uit zes Twentse gemeenten mee. Deze gemeenten zijn betrokken, omdat de betrokken verzetsmensen uit Vriezenveen, Wierden, Daarle en Daarlerveen, Rijssen, Harbrinkshoek en Almelo kwamen. Elke harmonie gaat een week spelen. We hebben verder een ensemble van vijftig acteurs en tien professionele acteurs die op dit moment worden gecast.”

“Het speelt zich af in Almelo. De avond begint op het rangeerterrein naast het station en vervolgens lopen de mensen over een brug naar het Indiëterrein. Daar eten ze gezamenlijk een oorlogsmenu. We stellen een maaltijd samen die in de eerste oorlogsjaren ook gegeten werd. En wat blijkt, het eten dat we nu willen eten; minder vet, minder vlees en minder zout, was in de oorlog al vanzelfsprekend. Na het eten gaat het publiek naar de musical. ‘Het Verzet Kraakt’ is een totaalevenement. Na a?oop kan men op het horecaplein napraten onder het genot van een hapje en een drankje.”

“Het is belangrijk dat het verhaal wordt verteld. Dit zijn oorlogsverhalen die kinderen en kleinkinderen willen weten. Het verhaal dat wij spelen is geen succesverhaal. Het gaat over gewone mensen die destijds meededen, omdat je dat nu eenmaal deed. Ook al was dat buitengewoon. Een aantal van hen is in de kampen omgekomen. Je kan je dan afvragen of de overval die levens waard was en wat jij zou hebben gedaan in die tijd. Die vraag komt terug in het stuk. En er zit overigens ook humor in, Twentse humor uiteraard.”

Het Verzet Kraakt is een co-productie van zes gemeenten, Theaterhotel Almelo, Wilminktheater Enschede en overige culturele instellingen in de stad Almelo.