Interview Gerard Cornelisse en Laurens ten Den - Scrooge

Stelt u zich eens voor dat Almelo zich onderwerpt aan de gierige vrek Ebenezer Scrooge: de vrek die een afkeer heeft van plezier. Maar op het moment dat het mooiste tijd van het jaar nadert, hij tot inkeer komt en zijn gierigheid plaatsmaakt voor gezelligheid…

Voor theaterdirecteur Esther Hammink gaat een langgekoesterde wens in vervulling. “Ik herinner mij Scrooge als een van de mooiste kerstvoorstellingen die ik ooit heb gezien en had al lange tijd de droom om het eens zelf te produceren.” Reden genoeg voor Gerard Cornelisse om de daad bij Esthers woorden te voegen, Scrooge te produceren en subtiel in een Twents jasje te gieten.

Theaterhotel Almelo en Gerard Cornelisse slaan samen met Almelo Promotie, de Almelose ondernemers en de culturele instellingen de handen ineen om het oude vertrouwde kerstverhaal in Almelo te produceren. Laurens ten Den is de schrijver van de Almelose musicalbewerking van het verhaal van Dickens. “Het is een eeuwenoud verhaal dat een Twentse twist krijgt. Als scriptschrijver wil ik altijd iets toevoegen aan het verhaal waardoor het 'eigen' wordt, zoals een stuk geschiedenis van Almelo. We kennen allemaal Scrooge, de vrek die alleen maar uit is op geld, totdat er iets gebeurt en hij tot inkeer komt. Vervolgens ga ik nadenken over wat ‘ie in zich heeft en wat zijn passie is, behalve het geld. Ik bedacht, als Scrooge nou stiekem een zanger speelt die de openheid en de vreugde wat zingen teweegbrengt, niet toelaat. Zo’n Scrooge die zich, doordat hij zich langzaamaan probeert open te stellen voor het zingen, creatief wordt en in zijn gemoed opener wordt. Zijn wereld wordt groter. Iets wat helemaal bij de ultieme kerstgedachte past.”

Gerard vult Laurens’ verhaal aan. “Scrooge, de gierigaard die dan uiteindelijk toch gaat delen. Dat is waar het om gaat in het leven en waarmee je altijd verder komt. Het gaat over goed en kwaad, warm en koud, wat je goed moet doen en eigenlijk dat je opnieuw geboren wordt. Dat wordt Scrooge natuurlijk, want hij gaat van gierigheid naar weggeven. Opnieuw geboren en daarom past het ook zo goed bij Kerst”.

"Regionale talenten en professionele acteurs spelen samen een hartverwarmend spektakel." vertelt Laurens. Gerard voegt daaraan toe: “Scrooge is een voortzetting van de samenwerking tussen alle culturele instellingen van de stad. Iedereen doet mee. Er vindt ook een markt plaats waar van alles te doen is: een wintergrabbelton voor kinderen, glühwein, krentenwegge en dat het buiten het theater mooi is met vuurkorven. En dan vervolgens met de hele familie knus en cosy de theaterzaal in.” Laurens vervolgt. “Het randprogramma en de sfeer horen helemaal bij de kersttijd, het kerstverhaal. Dat begint op de binnenplaats van restaurant De Sociëteit die in een typische oude-Londense Dickens-stijl wordt gehuld, waar je twee weken lang lekker met elkaar een hapje en een drankje nuttigt. En waar ‘zij, die veel hebben, uitdelen aan, zij die minder hebben.’

Scrooge is op zondag 23 t/m dinsdag 25 december te zien in Theaterhotel Almelo.