Interview Guido Weijers

De Oudejaarsconference is voor Guido Weijers de Champions League van het Nederlands cabaret. Juist omdat het een heel andere tak van sport is, voelt Guido zich vereert dat hij ook de hoogtepunten van het jaar 2018 mag omlijsten met cabaret. Of het na zoveel jaren gesneden koek is? Absoluut niet. Desalniettemin staat hij te popelen om zichzelf uit te dagen en aan het einde van 2018 kritisch naar het jaar te kijken, met uiteraard een flinke dosis humor.

Een cabaretprogramma en het schrijven van De Oudejaarsconference is als appels met peren vergelijken, aldus Guido. “Normaal gesproken, als je een voorstelling maakt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt het hebben over alles wat je wil. Bij De Oudejaarsconference roei je met de riemen die je hebt. De actualiteiten die je aangereikt krijgt, vormen de inhoud van de show. Voor sommige cabaretiers is dat benauwend of een beperking, ik vind het juist heel fijn om te werken met dat gegeven.” 

Precies op 1 juli inventariseert Guido het nieuws van het eerste half jaar en start hij met schrijven. In september starten de try-outs. “Als ik alle tekst heb verzameld, ga ik met mijn maatjes -overigens geen cabaretiers- sparren onder het genot van een fles wijn. Vooral om te achterhalen wat zij van bepaalde nieuwsfeiten, politieke kwesties of dilemma’s in het leven vinden.” Ondanks dat Guido nog geen idee heeft wat de rode draad van De Oudejaarsconference deze keer gaat zijn, is hij over één ding wel zeker: “ik wil dat mensen met buikpijn van het lachen naar huis gaan en dat ze de krankzinnigheid van de maatschappij inzien en af en toe eens zeggen ‘goh die Weijers heeft wel gelijk’.”

Geluk, maatschappelijke betrokkenheid en dankbaarheid typeren de cabaretier. “Waar ik nou zo dankbaar voor ben, is de eerste keer dat ik in Almelo speelde. De eerste keer dat de zaal nog niet uitverkocht was, was mijn bekendheid gewoon nog wat minder groot. Ik heb ook nog in Hof 88 gestaan en al snel daarna in het Theaterhotel, waar het publiek zich verder opbouwde. Ik zie Almelo altijd als een trouwe zaal.” Guido vervolgt. “Het publiek in Twente is heel eerlijk publiek: recht toe, recht aan. Zeggen waar het op staat en niet met de neus omhoog of met de armen over elkaar. Het is een bepaalde nuchtere mentaliteit die mij erg aanstaat. Eén van de grootste complimenten die ik vaker van Esther (theaterdirecteur red.) krijg, is dat ze net voor aanvang zegt ‘ik moet vanavond op het trapje zitten, want de zaal zit tot de nok toe vol.’ Daar geniet ik van.”

Guido Weijers speelt op zaterdag 24 november de Oudejaarsconference 2018 in Theaterhotel Almelo.