Interview Hans Cornelissen en Paul van Ewijk

MY FAIR LADY

Artistiek directeur Hans Cornelissen (DommelGraaf & Cornelissen Entertainment) brengt met zijn compagnons steeds vaker grote internationale titels naar Nederland. ‘My Fair Lady’ is één van die klassiekers. Een verhaal dat generatie op generatie wordt doorgegeven en nog voor de revival op Broadway in 2018, terugkeert naar de Nederlandse theaters. De musical won een Tony Award en de ?lmversie ontving maar liefst negen Oscars. Regisseur Paul van Ewijk had ‘My Fair Lady’ hoog op zijn bucketlist staan en voelt zich bevoorrecht met het feit dat hij de musical dit seizoen naar de bühne mag brengen. Tijd om de heren te spreken.

Hans Cornelissen: “Waardevol en essentieel in ‘My Fair Lady’ is het tijdloze verhaal van iemand die opklimt naar een ander level. Het bloemenmeisje dat een wat chiquere dame wordt en zich met verve handhaaft in de zogenaamde hogere klassen. Een tijdloos verhaal, omdat de scheidslijn tussen arm en rijk vandaag de dag helaas nog steeds aan de orde is. Aan het oorspronkelijke verhaal zullen we uiteraard niks veranderen. ‘My Fair Lady’ is natuurlijk een onverwoestbare musical. Onmisbare en indrukwekkende elementen zijn de grote scènes op de Engelse paardenrenbaan Ascot en op het grote bal waar bloemenmeisje Eliza Doolittle wordt gepresenteerd als dame uit de hogere regionen. Om de voorstelling extra energie te geven en daarmee iets meer van nu te maken, kiezen we bijvoorbeeld bewust voor de jonge, populaire choreografe Chiara Re. De kostuums in ‘My Fair Lady’ zijn overweldigend. Daarin zullen we natuurlijk het tijdsbeeld van toen aanhouden en daarmee ?ink uitpakken.” Paul voegt daaraan toe: “My Fair Lady’ is zo’n klassieker, zo’n musical die in principe alles heeft: een goede balans van zang, dans en spel. Alles staat ten dienste van elkaar en dat is echt een cadeau.”

“De getalenteerde jonge musicalactrice Esmee Dekker wordt onze Eliza Doolittle. Tijdens de audities blies ze ons volledig omver: zij heeft star quality, is upcoming, veelbelovend en gezegend met een dijk van een stem. Professor Higgins, de mannelijke hoofdrol, wordt vervuld door Chris Tates. Hij heeft veel mee voor deze rol: een zeer ervaren acteur, het juiste uiterlijk en charisma en hij kan ook nog eens goed zingen. De moeder van professor Higgins wordt gespeeld door Sjoukje Hooymaayer. Sjoukje heeft dé klassieke uitstraling en gaat na meer dan tien jaar niet meer te hebben gespeeld in het theater hiermee haar rentree maken. Ontzettend leuk, want zij was als dokter Lydie van der Ploeg dertien jaar lang mijn televisiemoeder in ‘Zeg ‘ns Aaa’. Ik denk dat met name het 40+ publiek het heel leuk vindt om haar weer terug te zien. Ook Alfred van den Heuvel, Han Oldigs, Gerrie van der Klei, Yoran de Bont en Ellen Rohrman spelen belangrijke rollen. Een zorgvuldig samengesteld boeket met grote, maar ook nieuwe en verrassende namen. En cast die volgens ons een breed publiek zal aanspreken.” aldus Hans.

Ondanks dat de repetities op het moment van schrijven nog niet zijn begonnen, kan regisseur Paul van Ewijk al wel een beeld schetsen van deze nieuwe versie van ‘My Fair Lady’. “De musical staat garant voor een avond wegdromen, even ontsnappen aan de werkelijkheid en je gewoon laten meevoeren door de muziek, de zowel ontroerende als komische scènes, de geweldige kostuums en mooie decors. Er ontstaat een soort van magie. Het is een must see voor iedereen, jong en oud”.

My Fair Lady speelt op vrijdag 26 & zaterdag 27 januari in Theaterhotel Almelo.