Interview Hans Klok

Dat horror en magie een match made in heaven zijn, bewijst Hans Klok voor het vierde seizoen op rij met zijn voorstelling ‘House of Horror’. Op het moment van schrijven tourt hij met zijn daverende succes de wereld rond en zelfs Amerika ziet potentie in de show. In september trapt Hans het theaterseizoen van Theaterhotel Almelo magistraal af en wordt het gevaarlijk spannend in Almelo.

"Het is de eerste voorstelling waar echt een verhaal in zit", vertelt Hans. “Dat had ik voorheen niet. Ik vind het een mooie, enorm grote productie waar ik erg trots op ben. De mooiste versie speel ik in Nederland, omdat we daar een soort 'rock and roll'-versie spelen doordat de faciliteiten er zo goed zijn. Het is écht een spektakel. Naast mij heb ik de vier diva’s of magic, danseressen en er zitten internationale circusacts in.” Eigenlijk doet de naam tekort aan de inhoud van de show. Het is zoveel meer dan dat. “Het heeft natuurlijk een griezelige naam, maar het heeft een hoog Harry Potter-gehalte. Ik zou het meer een griezelig sprookje willen noemen. Het is een voorstelling die ook voor kinderen toegankelijk is. Zij vinden het fantastisch. Je krijgt echt waar voor je geld.”

Voor Hans is het toppunt van perfecte illusie dat je iets laat zien wat mensen verbaast. “Je hebt twee soorten publiek: mensen die het allemaal over zich heen laten komen en publiek dat wil uitvogelen hoe de trucs in elkaar steken. Ik stel aan hen de vraag: ‘behoort u tot groep één? Dan wens ik u veel plezier’, ‘behoort u tot groep twee? Dan wens ik u veel succes’. Vaak komen mensen na de show naar me toe met ‘eigenlijk behoor ik tot groep twee, maar ik vond het zo mooi dat ik het niet eens wilde begrijpen.’ Dat vind ik een groot compliment. Illusionisme heeft het ongrijpbare, het heeft iets romantisch.”

Hans geniet vooral van de ambacht van het vak. “Al zou ik mijn performance op straat moeten doen, ik houd van de ambacht. Het is een kunst op zich die veel wordt onderschat, maar erg wordt gewaardeerd. Door de komst van internet zien mensen veel terug op YouTube waar helaas veel goocheltrucs worden verklaard, maar daardoor zien zij het wel meer als kunst. Vroeger wist men niet wat het talent van een illusionist of goochelaar inhield, nu is men is er meer mee bezig. In Amerika behoort het bijvoorbeeld tot de top 50 hobby’s. Dat vind ik een fijne ontwikkeling.” 

Wie van griezel, spanning, raadselachtige en sensationele circusacts houdt, wordt uitgenodigd naar Almelo te komen. “Ook als je ‘House of Horror’ al eens hebt gezien, zul je verbaasd zijn over de ontwikkelingen en de nieuwe verrassingen in de show. Tevens is het je laatste kans om ‘House of Horror te zien in de Nederlandse theaters.”

Hans Klok speelt op zaterdag 15 en zondag 16 september in Theaterhotel Almelo.