Interview Jochem Myjer

ADEM IN, ADEM UIT

Cabaret is voor Jochem Myjer op zijn zachts gezegd een verslaving. Geen werk of een uit de hand gelopen hobby. Nee, een verslaving. En daarom verveelt het nooit, ook al speelt hij 400 keer hetzelfde stuk. Dat siert hem. “Ik mag elke week op schoolreisje. Zo zie ik het. Ik heb bijvoorbeeld vier jaar niet in Almelo gestaan. Voor mij is het een feest om terug te zijn. Een soort reünie. En dat maakt het gewoon leuk, naast dat het publiek gewoon altijd anders is. Twente is absoluut één van mijn favorieten.”

Bij ‘Adem in, adem uit’ kreeg Jochem advies van de oude meester in het vak: Paul van Vliet. Maar de kracht achter zijn succesvolle shows zit ‘m volgens Jochem in het durven te ontvangen van kritiek. “Ik praat met Paul, Erik van Muiswinkel, Peter Heerschop en goede vriend Klaas van der Eerden. Dan vraag ik gewoon van ‘joh, wat kan ik verbeteren, waar laat ik wat liggen of waar kan ik mij nog in ontwikkelen.’ Ik stel mezelf heel kwetsbaar op en krijg ook altijd eerlijk antwoord. Dat is heel ?jn. Bij de try-outs laat ik deze collega’s komen. Dat is best spannend natuurlijk, want de voorstelling is nog lang niet goed op dat moment. Deze mannen komen natuurlijk met ongezouten kritiek, zo van ‘ja, dat ken ik wel van je, dat is niet duidelijk of dat is echt niet grappig.’ Voelt soms heel hard, maar hierdoor word ik elke keer wel een beetje beter.”

De cabaretvoorstelling ‘Adem in, adem uit’ gaat over Jochems passie voor biologie. “Twee programma’s geleden had ik het over mijn liefde voor de stad Leiden. In het vorige stuk niet zozeer over een passie, maar wel over iets wat ik kwijt moest. In het huidige programma ga ik het hebben over waar mijn passie ligt en dat is bij de natuur. Ik ben in mijn vrije tijd sportvisser, maar ook vogelaar. Voor de rest ga ik niet veel verklappen, want je moet gewoon komen kijken.” Of het na meer dan twintig jaar op de bühne staan gesneden koek is voor Jochem? “Ik maak na a?oop van mijn tournees altijd een top drie van avonden waarin alles klopte. Natuurlijk zijn er weleens timingsfoutjes of een gil uit het publiek die de boel opzweept, maar bij de voorstellingen in mijn top drie verliep het gewoon goéd. Heerlijk vind ik dat. Almelo stond in één van mijn vorige tournees in de top drie. Dat is geen gein: daar lukte alles!”

Jochem vindt het een feest om naar Almelo te komen. “Ik vind het heerlijk in Almelo. Los van het feit dat ik het ontzettend ?jn vind dat er een hotel bij zit, is het voor mij een schoolreisje mét bezoekers, haha. Bij binnenkomst zijn zij er al en ’s ochtends aan het ontbijt, kom ik ze weer tegen. Ontzettend leuk. En ik ken Esther (red: theaterdirecteur) sowieso heel goed, het voelt voor mij meer dan een zakelijk uitje.”

Jochem Myjer speelt op donderdag 5 t/m zaterdag 7 oktober in Theaterhotel Almelo.