Interview Jon van Eerd

HARRIE EN EVA

Harrie Vermeulen, Jon van Eerds alter ego, is inmiddels een begrip in theaterland en ook in het Theaterhotel begint het een ware traditie te worden. Broadway heeft laten weten oprecht geïnteresseerd te zijn in ‘Harrie let op de kleintjes’. Dat het stuk hoge ogen gooit, blijkt wanneer een paar uur later de bezoekers de theaterzaal met een glimlach van oor tot oor verlaten. Op het moment van schrijven is Jon van Eerd namelijk in het Theaterhotel voor een speelavond.

‘Harrie en Eva’ is het stuk dat dit seizoen te zien is in de Nederlandse theaters. Volgens Jon kwam het niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik liep al héél lang met dit thema rond: het Paradijs. Maar ik kwam er niet mee verder. Ik ga altijd uit van het moment dat het doek opengaat en wat er dan allemaal kan gebeuren. We besteden altijd veel aandacht aan het decor, mooie kostuums en een goede cast. Na een tijd broeden op dit idee, vielen eindelijk alle puzzelstukjes op de plaats. ‘Harrie en Eva’ is net als mijn vorige show snel, van deze tijd, jong en op geen enkele manier oubollig. We merken dat we steeds jonger worden, terwijl we in het begin heel grijs waren.” En dat merkten we bij binnenkomst van de gasten. Waar voorheen de zaal grijs kleurde, weet nu ook de jonge garde de weg naar Harrie Vermeulen te vinden.

Uiteraard geeft Jon alvast prijs wat we van ‘Harrie en Eva’ kunnen verwachten. “Het speelt zich af in het paradijs, maar op een gegeven moment blijkt, als verrassing, dat het een repetitie van een toneelstuk is. Het loopt helemaal mis natuurlijk. Harrie heeft geld van louche ?guren geleend om de productie te kunnen bekostigen. Er was geen bank die hem krediet wilde verstrekken. Die louche ?guren saboteren de boel om de productie te laten mislukken, want dan zou Harrie het driedubbele terug moeten betalen. Harrie moet alles op alles zetten om dat toneelstuk toch door te kunnen laten gaan.”

De kracht van Harries succes is dat Harrie nooit helemaal alleen in het middelpunt van de belangstelling staat. De cast – die wederom met veel zorg is samengesteld – versterkt het personage door een gelijk aandeel te leveren in Jons stukken. “Ook dit seizoen staat Margo Dames aan mijn zijde. Net als Karel Simons, Mouna Goeman Borgesius en Rosalie de Jong. Het mooie is, is dat ik hen bereid heb gevonden om mee te spelen, zonder ook maar iets van een script te kunnen laten lezen. Ik keer het om: ik schrijf pas als ik de acteurs bekend heb, zodat ik echt iets speciaals voor díe persoon schrijf. Een passend jasje. En dat geeft zeker een meerwaarde, vind ik.”

Een avond Harrie Vermeulen haalt je gegarandeerd uit de dagelijkse sleur, volgens Jon. “Je bent er even twee uur uit. Een mini-vakantie noem ik het altijd. Ik vind het ook zo leuk om te doen, omdat je elk avond die saamhorigheid ziet. Die eenheid. Het kan weldegelijk dat mensen naar voren bukken om te lachen en elkaar op de schoot slaan. Even zijn we gewoon alle gesodemieter van de wereld kwijt.”

Jon van Eerd speelt op zaterdag 10 februari in Theaterhotel Almelo.