Interview Jon van Eerd

Dat Jon van Eerd een enorm podiumdier is, zal geen fan zijn ontgaan. Jon verplichtte zijn alter ego Harrie Vermeulen een sabbatical te nemen om dit seizoen plaats te maken voor een komische musicalversie van de Britse komedie Charley’s Aunt. Hij blaast het eeuwenoude doch tijdloze verhaal nieuw leven in en met een flinke dosis eigen creativiteit wordt het hilarischer dan ooit.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘30. “Het zijn vier jongelui, twee jongens en twee meiden (tweeling), die verliefd op elkaar zijn. De vader van de meiden accepteert dat niet. Hij vindt de jongens maar een stelletje klaplopers. In eerste instantie lijkt het erop dat de tante van een van de jongens uitkomst biedt, maar zij komt niet op dagen. De jongens dwingen de butler Charley zich voor te doen als de tante met alle gevolgen van dien. Het is herkenbaar en voor alle leeftijden geschikt. Het is de perfecte combinatie van humor met grappige, gekke, mooie en hilarische liedjes én een live-orkest.”

De Tante van Charlie is een negentiende-eeuws toneelstuk dat Jon tien jaar geleden al op het toneel bracht. Dat dit seizoen opnieuw podium wordt geboden aan de Nederlandse musicalversie die ‘Charley’ heet, zit ‘m volgens Jon in de hilariteit van het stuk. “’Charley’ is een komisch gegeven. Het is ontzettend grappig en geestig. Er zijn tal van musicals waarin mannen als vrouwen te zien zijn, maar in dit stuk heeft Charley eigenlijk helemaal geen zin om het toneel op te gaan. Hij kan ieder moment zijn pruik erbij neergooien. In het oorspronkelijke verhaal is dat niet het geval en dat maakt het zo hilarisch.”

Michael Reed, met wie Jon al eens eerder samenwerkte, schreef de muziek voor Charley. “Ik vind dat hij briljante muziek componeert en voegt daar iets aan toe waardoor er een West-End/Broadway-achtige feel ontstaat. Dat doet hij zó goed, dat ik op het idee kwam om met Charley een Nederlandse musicalversie te maken. Ik wilde heel graag dat Broadway-gevoel krijgen met een live-orkest, dat het bijna on-Nederlands is. Dat is naar mijn idee goed gelukt.” 

Of het oeuvre van Jon na deze tour compleet is? Volgens Jon absoluut niet. “Eerlijk gezegd denk ik dat mijn leven te kort is om alles te doen wat nog op mijn lijst staat. Ik zou graag nog wel eens een solo willen doen of een serieus stuk. Overigens ben ik nog lang niet klaar met de Harrie Vermeulen-reeks, maar om het levendig te houden, denk ik dat het goed is dat ik af en toe een zijstap maak.”

Jon kijkt uit naar zijn komst in Almelo. “Ik heb een speciale vriendschapsband met Esther en haar ouders, daarom vind ik het altijd leuk om na de voorstelling in Almelo een kaasje te eten en een glaasje wijn te drinken. Almelo heeft een bijzonder plekje in mijn hart.”

Jon van Eerd op zaterdag 26 januari met Charley in Theaterhotel Almelo.