Interview Karin Bloemen

VOLLE BLOEI

Dat het leven niet altijd over rozen gaat, beaamt Karin Bloemen. Maar Karin zou Karin niet zijn als dat niet luchtig naar het toneel wordt vertaald en zij het vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Met ‘Volle Bloei’ pakt de diva uit als vanouds en gingen reeds duizenden bezoekers met een goed gevoel naar huis.

Een vrouw die al het nodige meemaakte in het leven, maar haar levensverhalen graag toevertrouwt aan het toneel. Karin legt uit: “een show beklijft pas als je laat zien dat de zwaarte van het leven gedragen kan worden als er ook de lichtheid van het leven is. Het is bijna een ?loso?sche context waarbinnen ik mij beweeg, maar dan met een knipoog. Ik houd niet van dat serieuze, dan word ik zo’n betweter. Ik wil gewoon dat je even meegaat in een sprookje. En als het een goed sprookje is, heeft het diepgang en leer je ook nog iets over moraal en respect voor elkaar. Dan zit alles er in.”

De kracht achter haar shows is volgens Karin toch wel echt het teamwork. “Het mooie aan mijn voorstellingen is dat wij een geheel proberen te zijn. Theater maak je natuurlijk nooit alleen. Het is een samensmelting van talenten. Ik probeer altijd de beste muzikanten te krijgen voor mijn show. Ton Dijkman op drums is één van de beste drummers van Nederland. Hij speelt normaal bij alle grote concerten van Marco Borsato en nu wil hij met mij touren. Hoe gaaf is dat?! Als cabaretier moet je durven delegeren, maar je moet ook mensen durven te laten excelleren in wat ze doen.” Ook het talent dat aan het begin van een carrière staat, wordt het podium geboden. “Ik kan een heleboel spelen, maar niet jong, talentvol en beginnend. Als ik dat doe, zou ik een karikatuur worden en dan schiet ik mijn doel voorbij. Het publiek heeft juist veel sympathie voor dat jonge talent. Dat is echt te gek! Ik geef hen de kans om te ervaren hoe het is om daar te staan in een professionele setting.”

In ‘Volle Bloei’ pakt Karin weer grandioos uit en er zullen ook ‘gouwe ouwe’ de revue passeren. “Ik heb een heel mooi liedje van Liselore Gerritsen dat uit de begin jaren zeventig komt. Een prachtig lied dat nog steeds actueel is. Ik vind het heel bijzonder dat zoiets opnieuw een weg naar het podium vindt.”

Of het leven van een cabaretier ooit gaat vervelen? Karin denkt van niet. “Laatst kwam er iemand naar mij toe en zei ‘Ik zat achter je geluidstechnicus en die lachte zó hard, dat ik dacht: hij heeft het toch al vaker gezien?’ Heerlijk vind ik dat. Die jongens hebben nog steeds pret voor tien. Dus als je mij vraagt: wat is jouw ding? Het teamwerk en de zoektocht naar het beste wat je in huis hebt en de volgende show weer precies hetzelfde, met dezelfde intentie! Dan houd ik het nog jáááren vol!”

Karin Bloemen speelt op 3 februari in Theaterhotel Almelo.