Interview Mr. Gerard Spong

We hoeven de krant maar open te slaan of worden geconfronteerd met berichten als belastingfraude, wangedrag in het openbaar en lugubere moordzaken. Dag in, dag uit worden er strafrechtelijke feiten gepleegd. Waar men zich echter minder van bewust is, is ‘de andere kant van het verhaal’. Hoe worden strafrechtelijke zaken vanuit de stoel van de advocaat beleefd? Mr. Gerard Spong geeft dit seizoen een unieke inkijk in het leven van een topadvocaat.

In ‘In Vertrouwen’ komen veelvoorkomende vragen die in de loop van Spongs carrière werden gesteld aan bod. “Hoe kunt u nou een moordenaar bijstaan? Hoe kunt u nou iemand bijstaan die de moord bekend heeft aan u, maar het tegen anderen ontkent? Dit is een aantal vragen dat frequent aan mij wordt gesteld.” Volgens Spong is die fascinatie van de mensen niet vreemd. “Door de toegenomen aandacht in de media, is het debat over strafzaken ook toegenomen. Er wordt meer over bericht. Het is verder een psychologisch gegeven om toch een beetje te genieten van andermans leed. En er zit ook een bepaalde sensatiezucht in.” 

Bewustwording en kennis krijgen van de gang van zaken is wat mr. Gerard Spong wil bereiken. “Men is gauw geneigd om te zeggen: ‘die criminelen, dat is een ver-van-mijn-bedshow’, maar dat is het niet. Neem een voorbeeld aan alle boeren die zich schuldig maken aan mest- en kalverfraude. In beginsel plegen zij een misdrijf en lopen het risico strafrechtelijk vervolgd te worden.” Spong vervolgt. “De meeste mensen realiseren zich niet dat zij zelf ook wel eens in de verdachtenbank zouden kunnen komen te staan. Ik durf te zeggen dat 99% van de Nederlandse bevolking af en toe strafbare feiten pleegt, ook de mensen in de zaal. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het rijden onder invloed, het plegen van kleine fraudes bij belastingaangiftes of het zwart laten werken van de werkster. Dat zijn allemaal misdrijven. Ik denk dat het nuttig is dat het publiek kennis krijgt van de gang van zaken en hoe dat met name wordt beleefd door een advocaat. Dat deel leest men namelijk niet in de media.”

Het spreken voor een grote groep is voor Mr. Gerard Spong geen onbekend terrein, maar een eigen college in de theaterzalen is voor Spong toch een andere tak van sport. “Ik ben wel gewend om honderden toehoorders te hebben, want ik geef colleges aan rechtenstudenten. Alleen dat zijn colleges in helverlichte collegezalen.” Of je zijn theatercollege ook kunt volgen als je geen juridische achtergrond hebt? Jazeker. “Ik ga de lezingen die ik al jaren over het strafrecht geef, omzetten in een college met theatrale componenten. Het is voor een groot publiek toegankelijk. Uiteraard is er interactie met het publiek.”

Mr. Gerard Spong speelt op vrijdag 21 september in Theaterhotel Almelo.