Interview Richard Kemper

‘Geloof ons nou maar’ bracht het duo Veldhuis & Kemper vorig seizoen opnieuw naar de bühne, maar liet hen ook van elkaar scheiden, als man en vrouw. Waar het in hun vorige cabaretprogramma's vooral over relaties en liefde ging -en Remco de vrouw van Richard speelde- gaat het in deze voorstelling over het échte en daarom is ‘Geloof ons nou maar’ puurder dan ooit tevoren.

Richard vertelt. “We maakten altijd cabaret over relaties tussen mannen en vrouwen. Als duo zijn we anderhalf jaar uit elkaar geweest, waarin we beiden allesbehalve stil hebben gezeten. Remco en ik gingen los van elkaar het theater in en Remco presenteerde bijvoorbeeld ook The Passion. Daar val ik hem op een heel grappige manier op aan. Ik heb voor iets heftigs in het ziekenhuis gelegen en daar was Remco de grote afwezige. Ook dat komt op een humoristische manier terug in het programma. Het is echt een voorstelling over onszelf geworden. We hebben onszelf opnieuw gevonden, maar het is echt nog steeds Veldhuis & Kemper hoor, met dezelfde humor. Het is ons beste programma tot nu toe.”

Kunstenares Marina Abramovic is de muze geweest voor ‘Geloof ons nou maar’. “Zij experimenteerde ooit met hoe lang ze mensen kon aankijken. Dan ontstaat er contact en hoe echt is dat contact dan? Ook al ben je bevriend, hoe vaak zeg je elkaar de waarheid? Met dat soort vraagstukken spelen we in onze show en dat levert hilarische situaties op. De insteek van dit programma was om de man-vrouwenrelaties eens een beetje los te laten. Het is niet meer het verhaal over ‘een stel dat op de bank zit en ruzie heeft over de afstandsbediening’. Remco zegt ook letterlijk in de voorstelling: ‘ik speel jouw vrouw niet meer’. Dan moét je het wel over andere dingen hebben. Mensen zijn ook ontroerd omdat het echt en puur is, dat is heel mooi om te zien. Natuurlijk wordt er ook keihard gelachen.”

Het duo is gek op Almelo, vertelt Richard. “Dat heeft alles te maken met de ontvangst, de techniek, de prachtige zaal en de sfeer van het hotel: het bruist. We kennen Esther (theaterdirecteur red.) haar ouders goed en nu staat zij aan het roer, onze generatie. Esther volgt ons al zo lang en wij haar. Het cabaretvak is natuurlijk een vak van reizigers en dan is het leuk dat je op bepaalde plekken iets extra’s hebt met de mensen. Dat is met Esther en haar partner Jan Willem zeker zo.”

Over het leuke publiek in Almelo nog maar te zwijgen. “Je krijgt het niet cadeau in Almelo, dat zeker niet. Maar als de show goed ging, dan vindt het publiek het ook écht heel goed. Mensen zijn zo enthousiast, ik vind het ontzettend leuk, genereus publiek.”

Veldhuis & Kemper spelen op vrijdag 29 maart in Theaterhotel Almelo.