Interview Stanley Burleson

FROM SAMMY WITH LOVE

Sammy Davis jr. zal menigeen bekend in de oren klinken. De veelzijdige Amerikaanse entertainer die deel uitmaakte van ‘Rat Pack’, Las Vegas op de kaart zette, ‘Mister Bojangles’ naar de hitlijsten zong en een stokje wilde steken voor racisme, maakte heel wat tongen los in Amerika. Dit seizoen is het leven van deze spraakmakende alleskunner in de musical ‘From Sammy with Love’ gegoten. Wij spraken Stanley Burleson die samen met Freek Bartels in de huid van Sammy kruipt.

Speciaal voor ‘From Sammy with Love’ reisde Stanley af naar Stockholm waar de musical al wordt opgevoerd. “Op dat moment had ik al 25 jaar ervaring achter de kiezen. Ik heb veel gezien, gemaakt en gedaan, dus ik sta niet snel op de stoelen om te gillen omdat iets zó goed is. Maar met dit stuk wist ik het eigenlijk al binnen tien minuten: dít wil ik doen. Dit verhaal is in al zijn eenvoud en eerlijkheid precies waar theater over gaat. We zijn natuurlijk gewend bij musicals om grote decors neer te zetten, maar soms is het goed om te zien waar het écht om gaat.” Daarmee vervolgt hij: “‘From Sammy with Love’ is een stuk voor twee jongens. Die twee jongens hebben één bolhoed. Eigenlijk wisselen zij die hoed steeds af. Ze spelen dus allebei gedurende het stuk Sammy Davis jr. en de ander speelt dan alle andere personages. Dat kunnen zijn: Frank Sinatra, de vader, de oma en uiteindelijk misschien ook zijn Zweedse vrouw. Het is gemaakt voor twee mensen in combinatie met vier muzikanten.”

Ergens herkent Stanley zich wel in Sammy, al wil hij zichzelf er niet al te veel mee vergelijken. “De stijl van Sammy’s muziek en Rat Pack spreekt me heel erg aan. Het past bij mij en bij wat ik doe. Een groot verschil tussen Sammy en mij is echter dat ik absoluut wél kies voor mijn privéleven. Sammy heeft in zijn leven een tijd meegemaakt waarin veel discriminatie voorkwam. Wij spiegelen dat naar het nu. Het verhaal blijft altijd actueel. Het gaat over mensen, relaties, verschillende rassen en wat dat doet met een wereldster. Je moet je voorstellen dat toen hij met een blonde Zweedse vrouw trouwde, zijn concerten in Amerika vaak werden bedreigd. Dat zijn dingen waar we vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben. Het is goed om te zien wat er vroeger gebeurde en ik denk dat mensen daar een lering uit kunnen trekken zonder dat het een zwaar stuk wordt.”

Stanley en Freek zijn geen onbekenden van elkaar. “Ik heb veelal de choreogra?e verzorgd voor de producties waarin Freek speelde. Het is leuk om een keer een hele tour met hem te mogen doen, want we hebben een heel goede klik. Veel gedeelde humor en allebei liefde voor het vak. Wij verheugen ons ontzettend op om met deze productie samen te mogen werken. Ik denk dat, gezien het feit dat Freek meedoet, er ook een jongere generatie geïnteresseerd zal raken in deze voorstelling en op die manier de muziek en Sammy leren kennen. Ik denk oprecht dat je heel blij bent dat je deze man alsnog leert kennen.” Stanley nodigt dan ook iedereen, jong en oud, uit om te komen kijken. “Anders is het een gemiste kans. Als heel Nederland het er straks over heeft en jij het niet gezien hebt. Dat kan natuurlijk niet!”

From Sammy with Love speelt op zaterdag 13 januari in Theaterhotel Almelo.