Interview Thijs Kemperink

Wat hebben de plaatselijke carnavalsvereniging van Albergen en de theaterzalen van Nederland met elkaar gemeen? Thijs Kemperink! Beide maakten kennis met het ongekende talent van de Tukker. De typetjes die hij 20 jaar geleden imiteerde voor het Albergse publiek ruilde hij in voor het echte werk. Met succes. Tegenwoordig verkoopt Thijs zaal na zaal uit en speelt hij zijn vierde show ‘Bonje!’.

Bijgespijkerd door de meesters van het vak, Herman Finkers en André Manuel, timmert Kemperink behoorlijk aan de weg naar de top van het Nederlands cabaret. “In het begin, toen ik mijn eerste programma schreef, heb ik met Herman Finkers gezeten voor advies. Niet zozeer voor grapjes, maar met name voor wat het vak inhoudt. Ook André gaf goed en welgemeend advies: wat je vooral niét moet doen als cabaretier. Overigens komt mijn stijl het meest in de buurt van Harry Jekkers. Gewoon een verhaal vertellen met positieve grappen. Ik ben totaal niet van dat negatieve.” Met dat advies en passie voor het vak, geschiedde het vierde programma ‘Bonje!’. ‘Bonje!’ gaat puur over vriendschap en loyaliteit. “In mijn shows praat ik over wat ik meemaak, dingen die dichtbij mij staan. Ik ben nu bijvoorbeeld vader en denk heel anders over bepaalde zaken. In 'Bonje!' komen zaken als vriendschap en loyaliteit naar voren. Iets wat iedereen aangaat.” Thijs vervolgt. “Mensen vinden loyaliteit heel belangrijk: als iemand wat voor jou doet, moet je ook iets terug doen. Alleen heeft dat niks met loyaliteit te maken. Loyaliteit betekent dat je iets voor iemand doet, zonder daar iets voor terug te willen. In mijn programma ben ik loyaal naar iemand toe en word ik voor mijn gevoel genaaid. Ik ga op zoek naar of dat gevoel wel goed is, uiteraard met heel veel grappen.” 

Twentse roots gaan natuurlijk gepaard met een accent. Voor de een is dat een belemmering, voor Thijs vooral wat hem charmeert. “Het Twentse accent is mijn kracht. Ik blijf dichtbij mijzelf. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ past bij mij. Als een Tukker in Amsterdam praat over hoe de wereld in elkaar steekt, neemt geen Amsterdammer dat aan. Vertel ik dat ik niet weet hoe de wereld in elkaar steekt en het niet begrijp, zie je mensen denken dat het soms ook wel goed is om het allemaal niet te begrijpen. Dat stukje Twentse logica spreekt mensen aan. Dat is wat een Tukker typeert: het niet allemaal willen begrijpen.”

Thijs heeft erg veel zin in zijn thuiswedstrijd. “Als de Tukker het namelijk leuk heeft, dan gaat hij ook niet zo snel naar huis. Als het eenmaal gezellig, dan kunnen ze er allemaal ‘nog één drinken’. Ik kijk ernaar uit.”

Thijs Kemperink speelt op woensdag 17 april in Theaterhotel Almelo.