Interview Dick van den Heuvel en Annick Boer

TINA, DE MUSICAL

Tina is een weekblad dat al sinds 1967 tienermeiden weet te boeien en herkenbare ‘struggles’ op tafel gooit. In 2017 bestaat het blad 50 jaar en in dat jubileumjaar produceert en regisseert Dick van den Heuvel de veelbelovende musicalversie. Annick Boer vervult de rol van de oma in de musical. Wij spraken Dick en Annick.

“Bij Homemade Productions zijn we heel erg bezig met het actief benaderen van die jongere doelgroep.”, vertelt Dick. “We hadden een tijd geleden al het idee een musical te maken over Tina. Toen hoorden we dat Tina in 2017 50 jaar bestaat en dat was een extra stimulans voor dit speciale project. Alle puzzelstukjes vielen op de plaats en binnen de kortste keren hadden we een plan om deze productie te maken.” En zo geschiedde. Duizenden meiden mochten audities doen voor Tina-rol. “Er zijn een stuk of zes meisjes die Tina zullen spelen, maar we laten niemand vallen! Met al die andere meiden én jongens willen we sowieso iets doen. Wat, weet ik nog niet, maar iedereen die auditie heeft gedaan, doet op een of andere manier mee. Ook in Almelo. Daarom is het ook zo goed om theater naar die kinderen toe te brengen in plaats van dat wij op een plek staan en zij naar ons toe moeten komen.”

Hoewel Dick de cast bijna rond heeft, vertelt Annick dat hij het toch een beetje ‘gênant’ vond om haar te benaderen voor de oma-rol in de musical. Ze hoefde daar echter niet lang over na te denken. “Ik vind het juist hartstikke leuk. Ik was niet zo van slag van ‘ojee nu ga ik een omarol spelen’, want dat heb ik vaker gedaan in ‘Kanniewaarzijn’. In ‘Tina, de musical’ speel ik een hippe oma. En ik vind het spelen in een groep erg leuk. We gaan er absoluut iets gezelligs van maken.”

De musical gaat over meiden tussen de acht en veertien. Een periode waarin ontzettend veel gebeurt. “Als je acht bent, speel je nog met poppen. Als je 14 bent met jongens. Dat proces is een natuurlijke vorm van op een leuke, maar een ietwat pijnlijke manier volwassen worden. We brengen dat op een vrolijke, lichte, roze manier met een ongekend goede cast. En dat is een succes. Je behoort immers tot een club van gelijkgestemde tieners met dezelfde ervaringen en hoe leuk is het om dat luchtig naar het toneel te vertalen?”, vertelt Dick. Hij vervolgt. “De kracht van deze musical is dat het zo’n breed publiek aanspreekt. Er zijn ook oma’s die de Tina lazen. Het lijkt ons juist leuk dat tieners, moeders en oma’s samen naar die voorstelling komen. Maar dat wil niet zeggen dat het verboden is voor de papa’s en broertjes, haha.”

Op het moment van schrijven, is Dick volop bezig met de uitwerking van de productie. “Ik luister naar de Spice Girls en wat het decor betreft dienen de fantasieën van de tieners, moeders en oma’s te worden geprikkeld. En na a?oop van de voorstelling: dan vindt er een meet & greet met de acteurs plaats. Dat lijkt mij echt een feest.” Annick vertelt dat ze zich nu al verheugt op het spelen in het Theaterhotel. “Wat ik leuk vind aan het Theaterhotel, is dat er tevens een hotel bij zit. Je kan er slapen, lekker eten en wat drinken. En dat voel je aan het publiek. De bezoekers zijn in een vrolijke feeststemming. Ook de castleden zijn altijd blij als we in Almelo staan, want dan overnachten we daar en krijgen we heerlijke bitterballen.”

Tina, de musical speelt op zondag 15 december in Theaterhotel Almelo.