Nieuws

Opbrengst Mosselparty

Opbrengst Mosselparty naar lokale goede doelen

Op 2 juli dit jaar organiseerde Theaterhotel Almelo de Mosselparty, om de start van het mosselseizoen in te luiden. Dit gebeurde op een bijzondere manier: de mosselen werden per fiets van het Zeeuwse Yerseke naar Almelo gebracht. Almelose bedrijven en particulieren konden de fietstocht sponsoren, voor het minimale bedrag van € 0,14 per kilometer.

De totale opbrengst van maar liefst € 8.500,- werd geschonken aan verschillende Almelose goede doelen. Jan Willem Holtmaat van Theaterhotel Almelo benaderde hiervoor Siny Pots, vrijwilligster bij De Zonnebloem Vakanties en andere organisaties.

De cheques werden in de Vivaldibar van het Theaterhotel overhandigd aan de vrijwilligers van De Zonnebloem Vakanties, het Armoedepact Almelo en Stichting Speeltuin Het Nieuwland Almelo.

Er zijn in Nederland veel goede doelen waar geld naartoe kan, maar net als vorig jaar lag de focus van deze sponsorfietstocht op Almelo. Hiervoor werd vrijwilligster Siny Pots gevraagd om een aantal goede doelen voor te stellen. “Ik ben zo blij en dankbaar dat er geld naar lokale projecten gaat, naar Almeloërs die het zo nodig hebben. We vergeten dat er dichtbij zoveel leed is. In onze eigen stad zijn er mensen die in armoede leven. Dat is schrijnend.”

Siny wordt tijdens deze speciale gelegenheid vergezeld door afgevaardigden van de goede doelen, waaronder Annet. Zij kan door een spierziekte al jaren niet zelfstandig op vakantie, hoewel zij dit wel heel graag zou willen. Annet is één van degenen die met het bedrag dat voor De Zonnebloem Vakanties is opgehaald, op vakantie kan. De Zonnebloem Vakanties zet zich in voor mensen die door een lichamelijke beperking, of doordat ze ernstig ziek zijn, niet op vakantie kunnen. Annet heeft inmiddels haar koffers gepakt en gaat in september op een heerlijk ontspannen vakantie naar Turkije. Ze verheugt zich er enorm op.

Esther Hammink van Theaterhotel Almelo vertelt: “De fietstocht was de zwaarste die ik ooit heb gedaan. We hebben zeventien uur non-stop doorgefietst en dat tijdens de warmste nacht van de eeuw, waar de temperatuur geen moment onder de 28 graden is gezakt. Maar om voor deze goede doelen te fietsen is een enorme beloning, het is iedere kilometer en al het spierpijn waard geweest.” Dat de opbrengst naar Almelo gaat, maakt haar nog trotser.

Lokale goede doelen; Armoedepact Almelo en meer
De Eethoek is één van de projecten die bij het Armoedepact Almelo vallen. Monique van Baaren is oprichtster van De Eethoek en ontzettend blij met deze gift. Zij zet zich, samen met een enthousiast team, in om minderbedeelden van een warme maaltijd te voorzien. “Het gaat hierbij om mensen die bijvoorbeeld tussen wal en schip vallen – die bijvoorbeeld net niet bij de Voedselbank terecht kunnen. De mensen die van (te) weinig moeten leven, of mensen die door andere omstandigheden, bijvoorbeeld door een lichamelijke handicap, niet zelf kunnen koken. Deze mensen zijn welkom bij ons,” vertelt ze. De donatie komt ook precies op het juiste moment. “Want,” zegt ze: “onze vriezer is kapot. Dat zul je net zien.”

Greetje Reichart is ook vrijwilligster. Zij zet zich belangeloos in om Speeltuin Het Nieuwland te onderhouden en op die manier kinderen een plek te geven om veilig te kunnen spelen. Er waren in het verleden 18 speeltuinen in Almelo, op dit moment is er nog maar één over. “En daar is een hoop achterstallig onderhoud dat we nu kunnen doen,” vertelt Greetje. “Al ons gereedschap is gestolen. Al het materiaal is weg. Het is heel triest dat zoiets gebeurt.” De overgebleven speeltuin is zeven dagen per week geopend, en er is altijd een vrijwilliger die toezicht houdt. Op die manier is de speeltuin altijd veilig. “De kinderen van Almelo zijn onze kinderen,” zegt Greetje.

'Laptoppers' heet het project dat Jumy Overeem, vrijwilligster bij leerwerkproject De Liaan, is gestart voor ouders met kinderen die een laptop of computer nodig hebben, maar dit zelf niet kunnen betalen.

Veel scholen lijken het vanzelfsprekend te vinden dat hun leerlingen over een eigen laptop beschikken, maar dit is lang niet altijd mogelijk. Doel van de Laptoppers is het inzamelen en opknappen van oude laptops zodat de kinderen zonder achterstand kunnen meekomen in de klas. Jumy vertelt: “Armoede is echt een nijpend probleem in Almelo. Soms moeten kinderen het schooljaar overdoen omdat ze geen toegang hebben tot een computer. Ze kunnen er wel één huren, maar dat is voor veel van hen te duur.”

De vrijwilligers van de Almelose goede doelen zijn ontzettend blij. Zichtbaar geëmotioneerd namen zij de cheques in ontvangst uit handen van Esther Hammink, Jan Willem Holtmaat en René Bosch.

“Ze vonden onze fietstocht een flinke prestatie”, zegt Esther, “maar die valt natuurlijk volledig in het niet bij hún prestaties. De betrokkenheid en tomeloze inzet van deze mensen die leiden tot de goede dingen die zij teweeg brengen... Ik ben enorm onder de indruk, wat een helden!”