Green Key

Van der Valk Theaterhotel Almelo zet zich al jaren meer voor het milieu in dan dat de wet- en regelgeving verlangt. Deze inspanningen bleven niet onopgemerkt, donderdag 18 december jl. ontving het Theaterhotel het hoogst haalbare, een gouden Green Key predicaat; het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en met zorg omgaan met het hotel in de natuurlijke omgeving.

Het behalen van het gouden Green Key certificaat vergde een teamprestatie van de diverse disciplines binnen het Theaterhotel, zonder dat het voor de gasten veel opviel. De organisatie streeft naar een goede balans tussen duurzaam ondernemen en comfort. Bewust omgaan met bijvoorbeeld papier, water, licht,  huishoudelijke producten en etenswaren, zonder in te boeten in comfort. De Green Key is een steeds groter wordend symbool waaraan kwaliteitsbedrijven te herkennen zijn. Stichting KMVK (Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit) kent het keurmerk voor één jaar toe en voert elk jaar controles uit.

Veel maatregelen van Green Key zijn onzichtbaar, maar het effect is groot. Achter de schermen staan energiebesparende warmteketels. Er wordt alleen geprint als het écht nodig is en dan ook nog op duurzaam papier met een FSC-keurmerk. Niet alleen dit printpapier is gerecycled, maar ál het papier dat wordt gebruikt in het Theaterhotel is duurzaam. Van de kladblokken op de kantoren tot de tissues op de hotelkamers, alles is 100% gerecycled. Dit papier wordt allemaal gescheiden in gele bakken, zelfs de housekeeping scheidt het papier van de hotelkamers. Het verminderen van het gebruik van papier wordt gestimuleerd doordat alle facturen digitaal worden gedaan en we proberen ook de leveranciers aan te sporen facturen digitaal te doen. Ook worden er waterbesparende maatregelen toegepast door bij de douches een maximale doorstroming van negen liter per minuut, bij de kranen zes liter per minuut en bij de toiletten zes liter per spoeling te realiseren. Om deze doorstroming te realiseren worden water doorstroombegrenzers ingekocht. Een voorbeeld is ook dat met alle onderhoudswerkzaamheden er gebruik wordt gemaakt van duurzame producten met een keurmerk. Er wordt bijvoorbeeld geen olieverf meer gebruikt maar duurzame afbreekbare verf.

Natuurlijk zijn er ook zichtbare maatregelen. Kijk naar onze verlichting, naar onze gescheiden afvalinzameling, het ontbijtbuffet of de kaart van ons restaurant. De vis die wordt aangeboden in onze restaurants is namelijk duurzaam gevangen en er worden streekproducten gebruikt die biologisch zijn. Ook is de thee in het hotel biologisch gecertificeerd en eet u biologische ontbijtkoek tijdens het ontbijtbuffet. Aan het duurzame toiletpapier gebruikt wordt is te zien dat het een ietwat licht bruine kleur heeft. De lampen die we gebruiken zijn allemaal vervangen van gloeilampen naar spaarlampen en het halogeen licht wordt LED verlichting. Er worden sensoren gebruikt waar niet altijd mensen aanwezig zijn zodat alleen het licht aangaat wanneer het nodig is. En uiteraard gebruiken we duurzame stroom. Er wordt zelfs voor de hotelkamers gebruik gemaakt van duurzame shampoo en zeep flesjes, met als invulling natuurlijk ‘groene zeep’.

Zoals u leest streven wij naar een duurzaam inkoopbeleid waarmee ook de markt gestimuleerd wordt naar een meer innovatiegerichte en duurzame aanpak van inkoop. Dit doen we door bij elke aankoop een bewuste keuze te maken, door de gehele productlevenscyclus van begin tot eind te onderzoeken en de mogelijkheid tot fair-trade, bio-gecertificeerde en/of streekproducten e.d. te overwegen. Bij de keuzes betreffende de inkoop van producten houden we rekening met het effect op het milieu en op de mensheid. Hierbij kijken we naar elk product en dienst op zich, waardoor de keuze van de leveranciers en de producten gebaseerd is op wat het beste is voor de omgeving en het milieu.

Voor meer informatie kijkt u op de website van Green Key