Gravenallee
Gravenallee

Gravenallee

De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.

Vanuit Huize Almelo kijk je diep de Gravenallee in. Deze historische jachtlaan is 3.5 kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn. In totaal heeft de Gravenallee maar liefst 16 kilometer aan wandel- en fietspaden en sprookjesachtige weggetjes. Het landschap is afwisselend met bos, heggen en singels. In het midden van het gravenbos ligt de bosvijver. Luister naar de vogels en geniet van de vergezichten en de bijzondere doorkijkjes. En als je heel stil bent sta ja misschien wel oog in oog met een ree of een fazant.

Huize Almelo werd begin dertiende eeuw gebouwd en onderging afgelopen eeuwen regelmatig een metamorfose. Het terrein is privé-eigendom van de familie Van Rechteren Limpurg en niet toegankelijk. Maar een blik op het kasteel is gratis en meer dan de moeite waard.

De Gravenallee is verboden voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van bestemmingsverkeer. De Gravenallee wordt alleen door de Van Rechteren Limpurgsingel doorkruist, welke wordt afgesloten tijdens het bijzondere geval van een begrafenis vanuit Huize Almelo.